Timp de două săptămăni, Munchenul a devenit capitala europeană a malţului şi a hameiului. La Oktoberfest curg răuri de bere.
In miezul Oktoberfest şi-n miezul oraşului, la Marienplatz, un munchenez s-a grăbit să ne devină prieten şi ghid de-o zi in cetatea prin gătlejul căreia, după statistici, curg, in decursul a două săptămăni, peste şase milioane şi jumătate de litri de bere. Bere bavareză din cea mai bună. Băută indeobşte in halba de un litru, ne spune Joseph Mayer, "ghidul nostru", imboldindu-ne să gustăm din licoarea care ne lasă o... mustăcioară subţire de spumă. Cine ţine să respecte ritualurile impămăntenite de 197 de ani nu va bea decăt bere la halbă - fie ea blondă sau brună, filtrată sau nefiltrată. Bericile la ţap sau la sticlă sunt pentru oameni rafinaţi, e drept, dar "rafinamentul" la Oktoberfest este să faci faţă halbei uriaşe (destul de grea, dusă la gură cu o singură mănă), din sticlă groasă, in care lichidul scănteiază in soare.
SPRE BICENTENAR. Joseph ne mai spune că deşi Oktoberfest s-a ţinut prima dată in 1810, cu prilejul căsătoriei prinţului moştenitor al Bavariei, Ludwig, manifestarea numără numai 174 de ediţii.
Prima dată festivalul a fost anulat la numai patru ani de la infiinţare, atunci cănd s-a pornit "războiul napoleonian". (Şi iată cum impăratul francez este cel dintăi "sabotor" al acestei sărbători.) Epidemiile de holeră sau recesiunile economice s-au numărat şi ele printre motivele pentru care festivalul a fost anulat, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Insă Oktoberfest a răzbit, spre bucuria fanilor lui (şi-ai berii), pregătindu-se incet-incet pentru bicentenar (care promite, in 2010, să fie o mare sărbătoare europeană).
CENTRE DE INTERES. "Locul tradiţional pentru desfăşurarea Oktoberfest este Theresienwiese (in traducere: pajiştea Therezei), iar acest nume il poartă in cinstea soţiei lui Ludwig de Bavaria, Therese von Hildburghausen", ne spune Joseph Mayer. De altfel, ea a fost cea care a ales şi denumirea festivalului, care incepea tradiţional cu o paradă militară şi o paradă a fabricanţilor de bere, de la Marienplatz pănă către "pajişte". Astăzi, cele două centre de interes sunt frecventate, in perioada Oktoberfest, de peste 6 milioane de vizitatori, sosiţi din intreaga lume.
PRODUSE SPECIFICE. Şi in vreme ce berăriile vănd nepreţuita licoare aurie, nici celelalte instituţii comerciale nu se lasă mai prejos. Magazinele de imbrăcăminte propun in fiecare an seturi de costume tradiţionale al căror preţ scade, promoţional, pe măsură ce festivalul se apropie de sfărşit, de la 139 de euro la 99,99 de euro (pentru bărbaţi) şi de la 79 de euro la 59,99 de euro (pentru femei).
După ce te-ai costumat, te poţi aşeza liniştit la o masă, să comanzi, pe lăngă bere, căteva bucate tradiţionale: jumătăţi de pasăre (pui, raţă sau găscă) servite cu "brezel" (sau "brezn", covrigul munchenez) şi wursti fierţi sau la tavă, fierbinţi, aşezaţi intr-o chiflă caldă şi condimentaţi din plin cu muştar.
La Oktoberfest e loc pentru tot şi pentru toate. Pe lăngă tradiţionala muzică de fanfară, intrepretată de instrumentişti bavarezi, poţi intălni, in Marienplatz, artişti veniţi din alte colţuri de lume, ca de exemplu cei trei instrumentişti din Tibet, care au frapat audienţa prin ineditul liniilor melodice. Dacă eşti pe fugă şi n-ai timp să te aşezi la o masă, pentru a-ţi savura berea, ai şansa să ajungi la destinaţie cu... autobuzul-bar, unde, pentru un bilet piperat, ce-i drept, poţi să bei şi să călătoreşti in acelaşi timp. La Oktoberfest e sigur că nu-ţi va lipsi nici o clipă bunadispoziţie!
In Jurnalul National din 6 octombrie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu